سال انتشار گزارش: ۱۳۹۵
خلاصه مدیریتی
یکپارچه سازی ساختار اداره انرژی از نظر سیاست گذاری، برنامهریزی، کنترل و نظارت بخش انرژی و زیربخشهای آن و دستیابی به یک نگرش یکپارچه در بخش انرژی در کشور و استفاده از فرصت های همکاری مناسب بین سازمان ها و وزارتخانه های ذیربط در امر انرژی، همواره به عنوان یک ضرورت و اولویت در کشور مطرح بوده و راهکارهای متعددی در این زمینه بیان شده است که از میان آنها، شورای عالی انرژی و تشکیل وزارت انرژی دو راهکاری است که همواره بیشترین توجه سیاستگذاران را به سوی خود معطوف کرده است.
در این گزارش، شورای عالی انرژی مورد آسیبشناسی قرار گرفته است. فقدان دبیرخانه قدرتمند، عدم ظرفیت کافی دبیرخانه برای پیگیری مصوبات و تهیه پیشنویسهای لازم و فقدان نظام و سازوکار نظارت بر مصوبات شورای عالی انرژی از جمله ضعفهای اساسی این شورا است. شورای عالی انرژی را می توان به عنوان راهکاری کوتاهمدت در نظر گرفت که لازم است جایگاه این شورا از طریق تقویت دبیرخانه، تعیین وظایف مشخص و موکّد برای شورا در قوانین و اسناد کشور و ایجاد ظرفیت های لازم برای شورا جهت بهره گیری از توان کارشناسی جمعی در کشور ارتقاء یابد.
وزارت انرژی به عنوان راهکاری بلندمدت مطرح میشود که ضرورت دارد قبل از تشکیل آن، اقداماتی نظیر تغییر نقش وزارت نفت و نیرو از تصدیگری به حاکمیتی و ضرورت توجه به ایجاد نهاد تنظیمگر انرژی قبل از تشکیل وزارت انرژی مورد توجه قرار گیرد.
در انجام این گزارش، ساختار حکمرانی کشورهای آمریکا، برزیل و روسیه نظیر مورد بررسی قرار گرفتهاند. توجه به تدریجیبودن روند تغییر ساختار حکمرانی انرژی و پرهیز از اقدامات شتابزده از جمله مهمترین نکاتی است که از مطالعهی تجارب این کشورها در زمینه حکمرانی انرژی به دست آمده است.
برای دسترسی به گزارش حاضر و مطالعه آن با ما تماس بگیرید.