«اتحادیه بینالمللی انرژی خورشیدی» یک سازمان بینالدولی است که توسط هند و فرانسه با هدف افزایش و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بهخصوص انرژی خورشیدی و کاهش ردپای کربن در جهان در سال ۲۰۱۵ تأسیس شد. این اتحادیه اکنون نزدیک به ۱۲۰ عضو دارد. «اتحادیه بینالمللی انرژی خورشیدی» از یک مجمع اصلی به ریاست هند و جانشینی فرانسه، ۸ معاونت به نمایندگی از ۴ منطقه اروپا، آفریقا، آمریکای لاتین و آسیا، ۵ کمیته و یک دبیرخانه تشکیل شده است. از اهداف اتحادیه تأمین مالی یک تریلیارد دلاری تا سال ۲۰۳۰ جهت انجام پروژههای کلان و ایجاد شبکه انتقال انرژی خورشیدی جهانی است که بهوسیله این شبکه، قارههای آسیا، اروپا و آفریقا به یکدیگر متصل میشوند. جهت رسیدن به این اهداف و هدایت اتحادیه، دستورالعملهایی در سه زمینه منابع انسانی، سیاستگذاری و فرآیندهای اجرایی و عملیاتی مشخص شده است. تاکنون اکثر پروژهها و فعالیت اتحادیه در قاره آفریقا و کشورهای کمتر توسعه یافته انجام شده است. همچنین طبق آمار منتشر شده توسط اتحادیه، از ۴۴ کشور عضو، پیشنهاد پروژههایی بالغ بر ۵/۹ گیگاوات دریافت شدهاست. اتحادیه جهت افزایش فعالیت و کارکرد خود ۴ اقدام اساسی را از بدو تأسیس تاکنون انجام دادهاست:
- ایجاد مراکز آموزشی در رشتههای مرتبط با انرژی خورشیدی و مدیریتی و آموزش به نیروی انسانی کشورهای عضو: با ایجاد این مراکز آموزشی، افراد و نیروی انسانی کشورهای عضو زیرنظر اتحادیه آموزش میبینند. بدین صورت اتحادیه برای پیادهسازی اهداف و استراتژیهای خود در کشورهای عضو نیروی انسانی خواهد داشت.
- ایجاد مراکز منابع کاربردی فناوری خورشیدی: از کاربرد این مراکز میتوان به برقراری ارتباط با شرکتها و مجموعههای مرتبط با حوزه انرژی خورشیدی اشاره کرد. این مراکز به گسترش دامنه فعالیت اتحادیه و مدیریت آن کمک میکند.
- ایجاد پایگاه داده اینفوپدیا: این پایگاه داده توسط اتحادیه در جهت فراگیری آموزش و ارتباط با افراد بهصورت برخط راهاندازی شده است.
- راهاندازی تسهیلات مالی: اتحادیه با راهاندازی سه صندوق درجهت حمایت مالی و کاهش ریسکهای سرمایهگذاری، راه را برای ورود سرمایهگذاران به پروژههای خورشیدی این اتحادیه باز کرده است.
«اتحادیه بینالمللی انرژی خورشیدی» در اصل حاصل سیاستهای مشترک هند و ایالات متحده در جهت مقابله با هژمونی چین است. چین از برترین قدرتهای جهان است که جمعیت آن به بیش ۴/۱ میلیارد میرسد. این کشور با سرمایهگذاری بالا در حوزه انرژیخورشیدی و انجام اقداماتی نظیر ایجاد «یک کمربند یک جاده» باعث شده که سایر قدرتهای جهان ضمن احساس خطر از هژمونی چین در جهان، تلاش کنند تا با همکاری یکدیگر جلوی افزایش قدرت و سلطه چین را بگیرند. از نتایج این تفاهم و سیاستهای مشترک کشورهای هند، ایالات متحده و سایر کشورهای غربی تأسیس «اتحادیه بینالمللی انرژی خورشیدی» است. هند با داشتن پتانسیل خورشیدی بالا، استراتژی و برنامه رهبری کشورهای جهان و ارتباط با سایر قدرتها اقدام به تأسیس این اتحادیه کرد. تاکنون تمرکز فعالیتهای این اتحادیه بر روی کشورهای قاره آفریقا بوده است. اتحادیه قصد دارد تا با سرمایهگذاری و فعالیت در این قاره، ضمن نفوذ و دستیابی به کشورهای آفریقایی، راه حضور چین را ببندد. اتحادیه با وجود حمایتهایی که تا به حال شده است در رقابت با چین کار سختی را دارد و با چالشها و معضلات بزرگی مواجه است که در صورت عدم رفع آنها، راه دشواری را پیشرو خواهد داشت.