چهار کشور عربستان، امارات، قطر و عراق به شدت در تأمین انرژی و برق خود به منابع فسیلی متکی هستند. مشکل بسیار عمده این کشورها نشر بالای کربن و گازهای گلخانهای مخصوصاً به ازای واحد سرانه است که برای هماهنگی با سیاستهای جهانی تلاش دارند با برخی سیاستها مانند استفاده از انرژیهای پاک و تجدیدپذیر از میزان نشر بکاهند.
کشور عربستان با مشکل مصرف بالای نفت برای تولید برق روبرو است که علاوه بر ایجاد آلایندگی، سبب کاهش درآمدهای صادراتی نیز شده است. با کاهش سهم نفت و گاز در سبد انرژی، این کشورها علاقهمند به ایجاد و رشد واحدهای زنجیره ارزش افزوده برای سوختهای فسیلی و کسب درآمد بالاتر و متنوع سازی اقتصادی از طریق تولید محصولات شیمیایی و پتروشیمیایی هستند. ایجاد زنجیرههای مربوط به انرژیهای تجدیدپذیر در این کشورها سبب رشد اشتغال و توسعه علوم جدید خواهد بود. کشور امارات با تأسیس شرکتهای فعال در عرصه انرژی خورشیدی مانند شرکت مصدر بسیار فعال در این زمینه عمل کرده است.
نکته دیگر آنکه این کشورها به دلیل قرار گرفتن در شرایط آب و هوایی گرم پتانسیل مناسبی برای رشد انرژیهای تجدیدپذیر به ویژه خورشیدی دارند و از این موهبت خدادادی میتوانند بهرهمند شوند.
علاوه بر انرژیهای تجدیدپذیر، برق هستهای نیز جایگاه مناسبی در برنامهریزی آینده این کشورها به عنوان انرژی پاک دارد و امارات به عنوان اولین کشور عرب نخستین واحد خود را بهرهبرداری نموده است.
البته باید توجه داشت کشور عربستان، عراق و قطر چندان در رسیدن به اهداف تعیین شده موفق نبودهاند و بیشتر جنبه تبلیغاتی داشته است. افت قیمت نفت در سالهای گذشته و بروز کسری بودجه در این کشورها سبب عمده تأخیر در برنامهها بوده است؛ اما امارات تقریباً هم در جنبه انرژیهای تجدیدپذیر و هم هستهای موفق عمل نموده است.