خلاصه مدیریتی
مصرف انرژی در بخشهای عمومی و دولتی کشورهای مختلف به دلیل داراییهای بزرگ و متنوع دستگاه حاکمیت (مانند وزراتخانهها، ادارات، دفاتر، مراکز، بیمارستانها، مدارس، کتابخانهها، مراکز تفریحی و فرهنگی، مجتمعهای ورزشی و …) بخش قابل توجهی از مصرف انرژی نهایی را تشکیل میدهد. از طرفی ظرفیتهای بخش عمومی مرزهای بازار بهینهسازی را با دسترسی به منابع مالی کم هزینه گسترش داده و در نتیجه بهبود عملکرد انرژی را فراهم میسازد.
در این پژوهش با بررسی ساختارهای تشکیلدهنده حکمرانی انرژی، شاخصهای مصرف انرژی و محرکهای بازار بهینهسازی انرژی در روسیه سعی شده تا راهکنشها و نتایج این کشور در ایجاد سازکارهای توسعه بهرهوری انرژی، احصا و مورد کنکاش قرار بگیرد. وزارت صنایع و انرژی روسیه دو سال پس از تحولات بنیادین سیاسی در سال ۱۹۹۳ برای نخستین بار مطالعات بهرهوری انرژی را در چارچوب استانداردهای «عملکرد انرژی ساختمانها» در قالب خرده قوانین منطقهای آغاز کرد. هر چند اطلاعاتی از اثرگذاری این قوانین در بهینهسازی مصرف انرژی در دست نیست، اما روسیه با توسعه تعداد محدودی از همان قوانین «نخستین قانون منطقهای بهرهوری انرژی» را در سال ۱۹۹۵ منتشر کرد. قانون «عملکرد حرارتی ساختمانها» نیز براساس تجربیات بهدست آمده از قوانین بهرهوری انرژی مناطق در سال ۲۰۰۳ منتشر و برای اجرا در شهرهای بزرگی چون مسکو و سنپترزبورگ ابلاغ شد.
برنامهها و قوانین منطقهای بهرهوری انرژی که در سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸ معرفی شدند بیشتر در راستای توسعه روشهای جدید تحریک بازار بهینهسازی انرژی و ایجاد انگیزه بود. تدوین ابزارهای جدید مبتنی بر بازار به عنوان هدف اولیه این قوانین شمرده میشود. با تجزیه و تحلیل قوانین سال ۲۰۰۳، رایجترین ابزارهایی که برای تحریک صرفهجویی در انرژی و بهرهوری در روسیه بهکار گرفته شد عبارت است از: ۱) تخصیص بودجه برای نصب کنتورها، ۲) تخصیص بودجه برای ممیزی انرژی منطقهای.
روسیه به صورت مشخص از سال ۲۰۰۸ با ابلاغ فرمان ۸۸۹ رئیسجمهور مِدمِدوف روند اصلاحات عمده در سیاستهای بهینهسازی انرژی را به صورت جدی آغاز کرد. اهداف این فرمان تا سال ۲۰۲۰ تعیین شده بود. فرمان رئیسجمهور با قانون فدرالی FZ-261 در سال ۲۰۰۹ تکمیل شده و روسیه با این قانون بخش عمومی مصرفکنندگان انرژی را نیز به کاهش ۱۵ درصدی در مصارف خود مکلف میکند. بهنوعی میتوان چنین ادعا کرد که فرمان ۸۸۹ و قانون فدرالی FZ-261 مهمترین و جدیترین اقدام سیاستی روسیه در پیادهسازی برنامههای بهرهوری انرژی در تاریخ این کشور بوده است.
بازار بهینهسازی انرژی در روسیه علیرغم تحولات عمیق سیاستی و قانونگذاری از سال ۲۰۰۹ آنچنان که انتظار میرفت رشد نکرد. دولت روسیه بهمنظور ایجاد فضای تسهیلگری در بازار انرژی روسیه و رشد شرکتهای خدمات انرژی در سال ۲۰۱۲ با راهاندازی سوپر اِسکوی فِسکو (شرکت خدمات انرژی فدرال) گام مهم دیگری در توسعه بازار بهرهوری انرژی برداشت.