قطع وابستگی اروپا از منابع انرژی روسیه مهمترین رکن بستههای تحرمی علیه روسیه است. در این خصوص اتحادیه اروپا برنامهای تحت عنوان REPowerEU را برای کاهش بیش از ۶۰ درصدی واردات گاز روسیه تا پایان سال و قطع کامل واردات گاز روسیه تا سال ۲۰۳۰ ارائه داده است. تأثیرات میان مدت، کاهش واردات گاز روسیه، احتمالاً همچنان تدوام افزایش قیمتهای گاز و ال ان جی و تداوم افزایش حجم واردات ال ان جی برای اروپا خواهد بود. در تقابل با طرح اروپا، روسیه نیز با اقدام به تحریم شرکتهای گاز کشورهای اروپایی و تغییر جهت صادرات گاز طبیعی خود به آسیا واکنش نشان داده است.
در ارتباط با نفت خام نیز تلاش اتحادیه اروپا برای قطع کامل ۴.۱ میلیون بشکه در روز از واردات نفت و فراوردههای نفتی روسیه است. این طرح با چالشهای فراوانی مواجه خواهد بود که از آن جمله میتوان به دشوار بودن پیدا کردن جایگزین برای برخی از کشورهای اروپایی مانند چک، اسلواکی و …، ایجاد هزینههای فراوان برای پالایشگاههای اروپایی به منظور ایجاد تغییر در پالایشگاهها برای استفاده از گرید دیگری از نفت خام و … اشاره کرد. علاوه بر این، با توجه به عدم همراهی سایر کشورهای مصرف کننده نفت بهویژه هند و چین با این تحریمها، اصلیترین هدف این تحریمها که همان محدود کردن دسترسی دولت پوتین به دلارهای نفتی است، محقق نخواهد شد و بخش زیادی از نفت خام اروپا توسط آسیا جذب میشود.
در گزارش حاضر با بررسی ابعاد مختلف تحریمهای اتحادیه اروپا علیه نفت و گاز روسیه، پیامدهای آن بر بازارهای نفت خام و گاز طبیعی شرح داده شده است.